Skip to content

جوجه بومی

مقدمه

جوجه های بومی در کشورهای در حال توسعه و توسعه نیافته، نقش حیاتی در تحول اقتصاد دارند. ایجاد منابع درآمد از طریق پرورش این جوجه ها، به بهبود وضعیت اقتصادی به خصوص در مناطق روستایی کمک فراوانی می نماید. همچنین توانمندی جوجه های محلی در تامین گوشت و تخم مرغ برای مصرف داخلی و تامین نسل برای مزارع صنعتی و سنتی، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پرورش جوجه بومی به تعادل، پایداری و تامین منابع غذایی کشورها نیز کمک شایانی می کند.

در این مقاله به شرح نژاد جوجه های بومی رایج پرداخته شده و تمام جوانب اساسی همچون نحوه خرید جوجه بومی بررسی گردیده است.

انواع جوجه بومی

جوجه بومی دارای انواع مختلفی می باشد که رایج ترین آن عبارتند از گلپایگان  و جهادی هستند. اغلب جوجه محلی به شرایط محلی و نیازهای مردم در آن منطقه وابسته هستند. این جوجه ها از چندین جهت : رنگ، اندازه و کاربرد با یکدیگر متفاوت هستند. برخی از انواع رایج، شامل: جوجه محلی گوشتی، تخمگذار و دو منظوره یعنی گوشتی و تخمگذار می شوند.

گلپایگان

جوجه محلی گلپایگان، نژادی از مرغ‌ های دورگه از جمله، لگهورن، لوهمن، رود آیلند، برون راک، ولسامر، ساسکس و نیوهمشایر ایجاد شده اند که به‌ صورت چند منظوره یعنی برای تولید گوشت و تخم مرغ به کار گرفته می شوند. کشورهای آسیایی با مشکلاتی همچون بیکاری و سوءتغذیه روبه‌رو هستند و تلاش می‌ کنند تا تولید گوشت و تخم مرغ را افزایش داده و نیاز غذایی جمعیت را تامین کنند. جوجه بومی گلپایگان به عنوان یک پرنده‌ مقاوم نسبت به بیماری شناخته می‌ شود و با مقدار کمی خوراک، در شرایط آب و هوایی مختلف، بازده بالایی در سراسر کشور داشته است.

جهادی

جوجه مرغ جهادی به عنوان یک گزینه موثر و عالی در راه‌ اندازی مجموعه های پرورش مرغ تخم‌ گذار شناخته شده است. جوجه بومی جهادی چندین ویژگی بارز دارد که عبارتند از: 

  1. توانایی تخم‌ گذاری بالا با اصلاح نژاد در چهار مرحله به منظور بهبود عملکرد
  2. تنوع رنگی بالا از جمله: قهوه‌ای، سفید و ترکیبی از رنگهای مختلف
  3. تولید دویست الی سیصد تخم در هر فصل

مزایای پرورش جوجه محلی

  • تطبیق یافتن با شرایط محلی: جوجه‌ محلی با طبیعت و شرایط محلی هماهنگی بیشتری نشان می دهد و سازگاری بالایی با محیط‌ های گوناگون دارد.
  • مقاوم در مقابل انواع بیماری ها: معمولا جوجه‌ بومی به محیط زیست خود عادت کرده و مقاومت بالایی در مقابل انواع بیماری ها پیدا می کند.
  • کاهش هزینه ها: پرورش جوجه محلی معمولا هزینه‌ های کمتری در پی دارد، زیرا این جوجه‌ها با شرایط محلی منطقه سازگارتر می باشند و نیاز به تجهیزات پیشرفته کمتری دارند.
  • تولید گوشت و تخم محلی: ترجیحا از نظر برخی مصرف کنندگان، گوشت و تخم جوجه‌ های محلی به دلیل طعم و کیفیت نسبت به بقیه موارد مشابه اولویت دارد.
  • ایجاد اشتغال محلی
  • تأمین نیازهای محلی با استفاده از محصولات دامی و رسیدن به خودکفایی

خورد و خوراک جوجه بومی

چندین نوع خورد و خوراک برای جوجه های بومی وجود دارد. جدول زیر شامل مهمترین انواع خوراک و توضیحات تکمیلی می باشد.

نوع خوراک

مواد تشکیل دهنده

میزان مصرف روزانه

غذای گله های در حال رشد

 

جوانه نخود، کنجد، سویا، ذرت

 

از هشت هفتگی به بعد: 100 تا 120 گرم در هر جوجه

غذای گله های پایانی

ذرت، سویا، کنجد

 

از چهار تا هشت هفته: حدود 50 تا 100 گرم در هر جوجه

خوراک تکمیلی

 

مکمل های ویتامینی و معدنی

بر اساس نیازهای غذایی جوجه

 

پرورش و نگهداری جوجه محلی

جوجه محلی بهترین گزینه برای نگهداری است؛ زیرا مقاومت بالا و سازگاری بسیار خوبی با شرایط محلی دارد. در پرورش و نگهداری جوجه محلی باید به چند مورد دقت نمود:

  • تهیه سالن گرم و خشک 
  • توجه به تغذیه مناسب جوجه‌ ها
  • مراقبت جوجه‌ ها و پیشگیری از بیماری‌ ها
  • ایجاد تهویه مناسب در سالن
  • رعایت برنامه واکسیناسیون جوجه‌ ها
  • تنظیم دمای محیط به‌ طور مناسب
  • تامین آب تمیز 
  • استفاده از تجهیزات مناسب مورد نیاز
  • مشاوره با کارشناسان محلی در زمینه پرورش و فروش جوجه محلی

 

 در نگهداری مناسب، ابتدا باید یک سالن گرم و خشک برای آنها تهیه کنید. تغذیه جوجه ها بسیار مهم می باشد. 

عوامل موثر در قیمت جوجه محلی

عوامل متعددی بر قیمت جوجه محلی تاثیر می گذارند. اول آن که قیمت جوجه بومی به ویژگی‌ های نژادی، سلامت جوجه و نگهداری بستگی زیادی دارد.

عوامل دیگر که در قیمت، خرید جوجه محلی موثر است؛ شرایط بازار و حتی تقاضای محلی و منطقه‌ ای می باشد. از موارد دیگر در قیمت، خرید جوجه بومی توازن بین تامین و تقاضا همچنین هزینه‌های نگهداری و سیاست‌ های حمایتی دولت می باشد.

تحلیل دقیق از این عوامل باعث بهبود استراتژی فروش جوجه بومی و ارائه جوجه محلی با قیمت رقابتی و مناسب تر می‌ شود. هماهنگی با تغییرات بازار و استفاده از ابزارهای بازاریابی مناسب، نقش کلیدی در بهبود قیمت جوجه بومی دارد.

راهنمای خرید جوجه بومی

برای خرید جوجه بومی، می توانید از ارائه‌ دهندگان با تجربه در حوزه پرورش جوجه‌ های بومی بازدید کنید تا اطمینان حاصل کنید که جوجه‌ ها از نژادهای محلی بوده و در شرایط بهداشتی مناسب نگهداری می‌ شوند. همچنین، سلامت جوجه‌ها را از نزدیک مشاهده و از فروشندگان اطلاعاتی درباره تاریخ واکسیناسیون و تغذیه جوجه‌ ها درخواست نمایید. در نهایت، با مشورت کارشناسان محلی و آگاهی از شرایط بازار، خرید خود را انجام دهید.

 

سخن پایانی

فروش جوجه بومی یک روزه به عنوان بخش حیاتی از زنجیره تأمین گوشت، نقش مهمی در ارتقا اقتصاد و تامین غذا برای جامعه دارد. افزایش تقاضا برای گوشت و تخم‌ بومی، فرصتی بی نظیر برای پرورش‌ دهندگان به وجود آورده است. توسعه و استفاده از روش‌ های پرورش مدرن، علاوه بر بهبود کیفیت محصولات، نظر مشتریان را نیز به خود جلب می‌ کند. افزایش آگاهی در مورد فواید بهداشتی و محیط جوجه ها، نقش بسیار مهمی در نگهداری و فروش آنها دارد.

شما می توانید با انتخاب شرکت پارس برزگر آذربایجان که به عنوان یکی از فروشندگان معتبر، در زمینه فروش جوجه بومی یک روزه شناخته می شود؛ راهنمایی‌ های لازم را کسب نموده و اقدام به خرید این جوجه ها نمایید.

سوالات متداول

جوجه محلی گلپایگان را چه زمانی باید به بازار عرضه نمود؟

این نژاد معمولا از یک روزگی تا شصت روزگی پرورش داده می شود. اما معمولا در رنج سنی بیست، سی، چهل و حتی تا شصت روزگی نیز به بازار عرضه می گردند.

پرورش جوجه محلی چگونه به اقتصاد کمک می کند؟

اشتغال زایی در حوزه پرورش جوجه های محلی نه تنها برای پرورش دهنده، بلکه برای افراد فعال در تهیه خوراک، حمل و نقل و سایر زمینه های مرتبط شغل ایجاد می کند. 

چرا باید در خوراک جوجه ها از پروتئین استفاده کرد؟

 پروتئین یکی از اجزای اصلی در بدن جوجه ها بوده و نقش اساسی در رشد و پرورش آنها دارد. این ماده در تولید آنزیم ها و هورمون های لازم برای جوجه ها موثر می باشد زیرا باعث هضم بهتر غذا می گردد. همچنین پروتئین سیستم ایمنی جوجه ها را تقویت می نماید.