Skip to content

بچه ماهی

ارتباط با ما !

جهت خرید و استعلام قیمت با ما در ارتباط باشید

با توجه به تغییرات دائمی قیمت جهت استعلام لطفا فرم روبرو را پر کنیدتا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.

مقدمه

بچه ماهی با هدف پرورش و تکثیر در استخرها یا آکواریوم ها خریداری می شود. بچه ماهی به ماهی هایی اطلاق می شود که به مرحله بلوغ نرسیده اند. قبل از خرید بچه ماهی باید فاکتورهای زیادی مدنظر قرار گیرد تا با کمترین هزینه و تلفات، بیشترین سود عاید پرورش دهنده شود. این مقاله به بررسی خرید بچه ماهی، گونه های مناسب، مزایا و معایب و عوامل موثر بر قیمت فروش انواع بچه ماهی پرداخته است. در ادامه، شرکت مهندسی کشاورزی پارس برزگر آذربایجان به عنوان منبع معتبر فروش انواع بچه ماهی معرفی شده است.

راهنمای خرید بچه ماهی

ماهیان پرورشی در ایران به دو نوع گرمابی و سردابی تقسیم می شوند. ماهیان گرمابی در مناطق نیمه گرم و گرمسیر زندگی می کنند. بر حسب گونه، رشد آن ها در دماهای مختلفی صورت می گیرد. ماهی های سردابی در آب های سرد و آزاد قابلیت پرورش دارند؛ بنابراین اولین فاکتور توجه به شرایط دمایی محل پرورش ماهی است. پس از تعیین گونه مناسب به منظور خرید بچه ماهی، بررسی میزان سازگاری با محیط پرورشی، مقاومت در برابر تغییرات محیطی و بیماری بسیار حائز اهمیت است. گام بعدی هم انتخاب یک مرکز معتبر جهت خرید بچه ماهی است. در ادامه به بررسی عوامل مهم و دخیل در این مسئله می پردازیم.

اطمینان از سلامت ماهی

سلامت ماهی مهمترین فاکتور به هنگام خرید بچه ماهی است. پرورش دهنده قبل از خرید بچه ماهی و ورود آن به مزرعه، می تواند با درخواست گواهی قرنطینه دامپزشکی و گواهی سلامت مزرعه مبدا، خیال خود را بابت سلامت ماهیان تامین کند؛ علاوه بر آن بررسی دستی خود خریدار هم مفید خواهد بود. در بررسی دستی دقت شود که چشم های بچه ماهی بیرون زدگی غیر طبیعی نداشته باشد، زخم، انگل و رنگ غیر طبیعی در بدن نشان از بیماری است. اندازه غیر طبیعی اندام ها مخصوصا سر ماهی هم می تواند نشانه ای از بیماری باشد.

اهمیت توجه به کیفیت

در خرید بچه ماهی توجه به کیفیت نژاد، بسیار بیشتر از قیمت بچه ماهی اهمیت دارد. هر نژاد مزایا و معایبی به منظور پرورش در یک شرایط اقلیمی خاص دارد. خریدار باید به شرایط و اهداف خود توجه کند. بعد از انتخاب نژاد، بچه ماهی هایی با اندازه و وزن بیشتر از متوسط، کیفیت و قیمت بالایی دارند. رعایت دقیق اصول پرورش ماهی در کیفیت ماهی های پرورش یافته حائز اهمیت است. تغذیه خوب، رعایت استانداردهای ساختاری محیط پرورش، دمای مناسب محیط و رعایت اصول بهداشتی در مزرعه مبدا بر کیفیت نهایی و قیمت بچه ماهی موثر است.

بررسی میزان مقاومت گونه

مقاومت بالای بچه ماهی در برابر تغییر شرایط محیطی باعث می شود پرورش آن، تلفات و خسارات مالی زیادی به بار نیاورد. همچنین توجه به گونه هایی که قبلا در آن اقلیم با موفقیت پرورش یافته اند، کمک کننده خواهد بود. گاها پرورش دهندگان چندین گونه را بصورت آزمایشی پرورش می دهند، سپس به طور تجربی گونه های مقاوم را انتخاب می کنند، چون این ماهی ها توانسته اند شرایط مصنوعی پرورش را تحمل کرده و رشد و تکثیر کنند؛ بنابراین می توانند گزینه های ایده آلی برای آبزی پروری باشند.

سازگاری بچه ماهی با محیط پرورشی

قبل از خرید بچه ماهی بررسی کنید که آیا گونه مدنظرتان با شرایط اقلیمی منطقه و شرایط سازه استخر یا آکواریوم شما سازگار است یا خیر. گونه های مختلف با آب های شور یا شیرین سازگاری دارند. بازه دمایی قابل زیست در آب هم عامل مهمی است. به طور مثال ماهیان گرمابی آب های شیرین که در دمای بین 15 تا 35 درجه سانتی گراد رشد می کنند، مناسب استخرهای خاکی هستند. میزان املاح آب هم از فاکتورهای قابل توجه در بررسی سازگاری بچه ماهی ها است. میزان نور و دوره های نوری مورد نیاز باید در نظر گرفته شود.

خرید از فروشنده معتبر

در خرید بچه ماهی توجه کنید که سیستم حمل و نقل فروشنده از مزرعه مبدا به مزرعه پرورشی، مجهز و ایمن باشد تا سلامت بچه ماهی ها در طول جا به جایی تامین شود. فروشندگان معتبر دارای گواهی سلامت مزرعه هستند و استاندارد های لازم را در طول پرورش بچه ماهی رعایت می کنند. همچنین راهنمایی و مشاوره های تخصصی در خصوص نژاد، وزن، شرایط نگهداری و مبارزه با بیماری های گونه در اختیارتان قرار می دهند.

گونه مناسب برای خرید بچه ماهی

انواع مختلفی از ماهی های پرورشی موجود هستند که همه آن ها را نمی توان در یک شرایط محیطی خاص پرورش داد. گونه انتخابی باید در شرایط اسارت قابلیت تکثیر داشته باشد. با شرایط آبی و دمایی منطقه سازگار باشد. همچنین باید بتواند از غذای دستی تغذیه کند. ماهیان پرورشی باید در برابر جابه جایی و بیماری مقاوم باشند. ضروری است بچه ماهی در برابر دستکاری در محیط پرورشی مقاوم باشد. به طور مثال پرورش دهنده در طول دوره پرورشی، شرایط محیطی مانند دوره نوری و دما را کنترل می کند تا در سریع ترین زمان بهترین نتیجه را به دست آورد. بازار پسندی ماهی ها نیز از مهم ترین فاکتورهای خرید بچه ماهی است. پرورش یک گونه باید توجیه اقتصادی داشته باشد. استفاده از مشاورین متخصص و تجارب سایر پرورش دهندگان منطقه در این خصوص مفید خواهد بود. همچنین گونه انتخابی باید بتواند قابلیت تحمل تراکم بالایی داشته باشد؛ یعنی در واحد حجم بتوان تعداد زیادی ماهی پرورش داد. تراکم با حجم ورودی آب، شکل و ساختار محیط پرورش، کیفیت آب، وزن نهایی ماهی و دانش کاربر مرتبط است. در خرید بچه ماهی بهتر است اهداف و شرایط مزرعه پرورش، مزایا و معایب گونه های قابل پرورش سنجیده شود و مناسب ترین مورد انتخاب گردد.

بررسی خرید انواع بچه ماهی

رایج ترین گونه های پرورشی در کشور، قزل آلا و کپور است. این ماهی ها انواع مختلفی دارند. مثلا ماهی کپور به سفید، نقره ای، سرگنده و معمولی تقسیم می شود. خود قزل آلا در انواع قهوه ای، پولاد سر، ببری، سالمون، رنگین کمان و … وجود دارد. در ادامه به بررسی انواع گونه های رایج و قابل پرورش در کشور پرداخته شده است.

بچه ماهی کپور

کپور جزو ماهی های گرمابی محسوب می شود. در آب های گرم و در بازه دمایی 20 تا 30 درجه سانتی گراد زندگی می کند. بهترین دما برای رشد بچه ماهی کپور، 25 تا 28 درجه است.
گونه ای بسیار مقاوم در برابر تغییرات و شرایط محیطی هستند. زیستگاه کپور، آب های شیرین است. بر حسب نوع گونه، این ماهیان می توانند از گیاهان، انواع کرم و حشرات و لارو و تخم ماهی های دیگر تغذیه کنند. همچنین از سبوس گندم و کنجاله سویا هم تغذیه می کنند.
PH آب مناسب برای کپور بین 6 تا 9 است و رعایت نکردن این مقدار موجب آسیب به آبشش ماهی می شود. محیط زندگی این گونه باید آرام باشد.

بچه ماهی آمور

آمور از خانواده ماهی های کپور است. امکان پرورش توام آمور با کپور معمولی، سر گنده و نقره ای وجود دارد. تغذیه آمور از گیاهان انجام می شود. زمانی که طول ماهی به 3 سانتی متر یا بیشتر برسد، تغذیه از گیاهان صورت می گیرد.
فروش بچه ماهی آمور در طول معمولا 40 سانتی متر و وزن متوسط بین 6 تا 7 کیلوگرم صورت می گیرد. طول دوره پرورش در روش متراکم حدود 8 تا 10 ماه است. تخم ریزی آمور در دمای 21 تا 23 درجه سانتی گراد صورت می گیرد.
برای تغذیه آمورهای با وزن بالای 4 کیلوگرم، علاوه بر غذای داخل استخر از یونجه و شبدر و علوفات تر و خشک استفاده می شود.

بچه ماهی خاویاری

ماهی خاویاری گونه های مختلفی مانند فیل ماهی (بلوگا)، تاس ماهی روس، ماهی دراکول، ماهی شیب، اوزون برون و ماهی قره برون دارد. به دلیل ارزش غذایی بسیار بالای خاویار، پرورش ماهی خاویار و به تبع آن تولید و استخراج خاویار کسب و کاری پرسود است.
این ماهیان در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری زندگی می کنند. دمای آب بین 18 تا 20 درجه سانتی گراد برای پرورش بچه ماهی خاویار مناسب است.
حداقل اکسیژن محلول در آب 5 میلی گرم در هر لیتر است. البته مقدار مطلوب اکسیژن محلول 7 میلی گرم در لیتر به بالا است. استخرهای پرورشی بهتر است بصورت دایره یا چند ضلعی (بیشتر از6 ضلع) باشند.
این گونه در آب شور لب دریای خزر و آب های شیرین رودخانه ای قابلیت زندگی دارد. شوری آب باید بین 4 تا 10 گرم در لیتر باشد. استخر مورد استفاده برای پرورش ماهی خاویاری می تواند خاکی، بتنی و فایبرگلاس باشد.

بچه ماهی فیتوفاگ

نام دیگر ماهی فیتوفاگ، کپور نقره ای است. استخرهای مناسب برای پرورش آن سیمانی و خاکی است. این گونه در آب ساکن تخم ریزی نمی کند؛ بنابراین در تکثیر مصنوعی این ماهی از تزریق هورمون برای القا تخم ریزی استفاده می شود. تغذیه بچه ماهی فیتوفاگ از پلانکتون های گیاهی ناشی از تولیدات طبیعی استخر صورت می گیرد.

بچه ماهی قزل آلا

از ماهیان سردابی به حساب می آید. طول دوره پرورش قزل آلا بین 6 تا 8 ماه است. بازه دمایی 14 تا 16 درجه سانتی گراد برای زندگی آن مناسب است. قواعد و اصول تغذیه قزل آلا با توجه به سن و سایز ماهی فرق می کند. بطور مثال ماهیان پروار یک الی دو بار در روز و ماهی های کوچک با وزن حدود ده گرم، پنج یا شش بار تغذیه می شوند. PH آب استخر باید بین 6.8 تا 8.4 باشد. استخرهای بتنی برای پرورش قزل آلا استفاده می شود.

بچه ماهی بیگ هِد

بیگ هد متعلق به نوع گرمابی و از راسته ماهیان کپور است. دمای مناسب آب محل زندگی این ماهی بین 17 تا 25 درجه سانتی گراد است. زندگی در دماهای بالای 37.7 باعث مرگ آن می شود. آب های شیرین زیستگاه این ماهی ها است.
فروش بچه ماهی بیگ هد در وزن متوسط بین 2 الی 4 کیلوگرم انجام می پذیرد. در حالی که وزن کپور بیگ هد می تواند تا 27 کیلوگرم نیز برسد. دمای مناسب برای تکثیر بین 22.2 تا 25.5 درجه سلسیوس است.

انواع دیگر

به غیر از موارد بررسی شده انواع دیگری از ماهیان پرورشی که با شرایط اقلیمی کشور سازگارند، وجود دارند. پرورش برخی از آن ها مانند بچه ماهی تیلاپیا رایج است و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه می باشد. پرورش برخی دیگر مانند سالمون اصل (نروژی) رایج نیست. سایر گونه های بچه ماهی با قابلیت آبزی پروری در کشور شامل ماهی بنی، کپور هندی، سالمون، ماهی سفید و … هستند. سه مورد از این گونه ها در ادامه بررسی شده است.

سالمون

سالمون از گونه هایی است که هم در آب های شیرین و هم در آب های شور زندگی می کند. تغذیه سالمون شامل هفتاد درصد مواد خام گیاهی و سی درصد مواد خام دریایی است. چرخه تولید سالمون سه سال طول می کشد. سال اول در محیط کنترل شده آب شیرین انجام می شود و پس از آن ماهی به قفس آب دریا منتقل می شود. ماهی قزل سالمون که داخل کشور با نام سالمون شناخته می شود، در اصل یک ماهی قزل آلا است.

ماهی سفید

این ماهی در استخرهای خاکی، بتنی، آب دریا و تالاب ها قابلیت زندگی دارد. ماهی سفید در گروه ماهیان همه چیز خوار است. این ماهیان در آب های شور زندگی می کنند. غذای ماهی سفید حشرات، کرم ها، سخت پوستان و پلانکتون است.

تیلا پیلا

تیلاپیا توانایی زندگی در آب های شور و شیرین را دارد. جزو ماهیان گرمابی است که در دمای 20 تا 35 درجه سانتی گراد رشد مطلوبی دارد. در مقادیر بسیار کم اکسیژن در حدود 0.5 الی 1 میلی گرم بر لیتر زنده می ماند. گونه ای همه چیز خوار است. با شرایط محیطی گوناگون سازگاری دارد. پرورش تیلاپیای نر سودآوری بیشتری نسبت به جنس ماده دارد.

موارد تاثیر گذار بر قیمت بچه ماهی

عوامل مختلفی از قبیل گونه، سن، وزن و کیفیت بر قیمت بچه ماهی موثر است. به طور مثال اگر دو گونه متفاوت در شرایط کاملا یکسان پرورش یابند، پس از اتمام دوره پرورشی، سایز و وزن آن ها یکی نخواهد بود. قیمت بچه ماهیِ ژن برتر نسبت به همتایان خود متفاوت است. بطور مثال قیمت فروش ماهیانی که اصلاح ژنتیک شده اند گرانتر از انواع معمولی هستند. در ادامه عوامل موثر بر قیمت بچه ماهی بررسی شده است.

گونه ماهی

قیمت فروش بچه ماهی سایز بزرگ نسبت به سایزهای کوچک گران تر است. سایز ماهیان سردابی معمولا بزرگتر از ماهیان گرمابی است. قیمت بچه ماهی های بومی در مقایسه با گونه های خارجی کمتری است. فروش بچه ماهی های خارجی پر رونق تر از نمونه های داخلی است. همچنین امکان تکثیر آسان و کوتاه مدت قیمت بچه ماهی را بالا می برد. علاوه بر این میزان سازگاری و مقاومت یک گونه هم از فاکتورهای موثر است. با توجه به این فاکتورها بچه ماهی هایی با قیمت های گوناگون عرضه می شوند.

سن بچه ماهی

گونه های مختلف بچه ماهی در یک سن مشترک به پرورش دهندگان فروخته نمی شوند. فروش بچه ماهی بر اساس گونه، در سنین مختلفی صورت می گیرد که این مسئله بر قیمت بچه ماهی موثر خواهد بود. بچه ماهی هایی با سن پایین تر قیمت پایین تری دارند، البته این قیمت بستگی به گونه ها متفاوت خواهد بود.

کیفیت بچه ماهی

ژنتیک های برترِ یک گونه خاص بچه ماهی، قیمت بالاتری خواهد داشت. گونه هایی با ژنتیک برتر کیفیت بیشتری دارند. این ماهیان در مقایسه با همتایان خود سرعت رشد بیشتری دارند. همچنین وزن نهایی بیشتری خواهند داشت، در مقابل بیماری ها مقاوم تر بوده و نسبت به تغییرات شرایط محیطی منعطف تر هستند. همچنین تعداد تخم ریزی این گونه ها نیز بیشتر از حد متوسط همتایان خود خواهد بود. علاوه بر این ارزش غذایی بالا در قیمت بچه ماهی موثر است.

وزن ماهی

بچه ماهی ها در وزن های خیلی پایین در حدود یک تا سه گرم و وزن های بالاتر در حدود 500 گرم به فروش می رسند. وزن های فروش انواع بچه ماهی بسته به هر گونه متفاوت است. قیمت فروش بچه ماهی هایی با وزن بیشتر، گرانتر است. غذای مناسب برای رشد بچه ماهی بسیار اهمیت دارد، هر قدر میزان مناسبی پروتئین در وعده غذایی بچه ماهی استفاده شود، وزن بیشتری خواهند داشت.

بهترین منبع تامین بچه ماهی

منبع فروش بچه ماهی باید در حوزه شیلات تجربه و دانش به روز داشته باشد، مشاوره تخصصی قبل از خرید ارائه دهد و ماهیان سالم و با کیفیت داشته باشد. همچنین استانداردهای مرتبط با اصول بهداشتی را رعایت کند. شرکت مهندسی کشاورزی پارس برزگر آذربایجان در زمینه فروش انواع بچه ماهی شامل کپور، آمور، بیگ هد، خاویاری و فیتوفاگ فعال است. علاوه بر این در زمینه فروش غذای ماهی فعال است. خریداران می توانند به صورت آنلاین یا حضوری نسبت به خرید بچه ماهی از شرکت پارس برزگر آذربایجان اقدام نمایند و از مشاوره با مشاوران متخصص این شرکت استفاده کنند.

سخن پایانی

پرورش ماهی کسب و کاری سودآور خواهد بود به شرطی که امکانات مزرعه پرورش متناسب با گونه انتخابی باشد. قبل از خرید بچه ماهی بهتر است از مشاوران مجرب این حوزه کمک گرفته شود. رعایت استانداردها و شرایط زیستی بچه ماهی هم در کیفیت و سلامت آن حائز اهمیت است. فروشندگانی را انتخاب کنید که به دقت استانداردهای پرورش را رعایت می کنند. کیفیت نباید فدای قیمت بچه ماهی شود. اگر چندین گونه کاندید پرورش در مزرعه هستند، گونه های سازگار با هم را می توان انتخاب کرد. در نظر گرفتن شرایط بازار فروش انواع بچه ماهی هم کمک شایانی به انتخاب شما می کند. به منابع آبی مزرعه هم توجه نمایید. سنجش مداوم کیفیت آب به حفظ سلامت ماهیان منجر می شود.

سوالات متداول

بچه ماهی ها چه انواعی دارند؟
بچه ماهیان در انواع سردابی و گرمابی وجود دارند. ماهیان کپور، آمور، خاویار، بیگ هد و فیتوفاگ از معروف ترین نوع گرمابی هستند. معروف ترین گونه سردابی هم ماهی قزل آلا است.
نکات خرید بچه ماهی چیست؟
خرید بچه ماهی باید با توجه به اقلیم منطقه، ساختار محیط پرورشی، کیفیت آب، بازار پسندی و مقاومت گونه نسبت به تغییر شرایط محیطی انجام شود.
قیمت بچه ماهی چقدر است؟
در فروش انواع بچه ماهی عوامل متعددی همچون گونه، سن، سایز و کیفیت بر قیمت موثر است.